Er is geen gebruiker ingelogd

Direct naar:
Veiligheid

Speerpunt Veiligheid

Veiligheid is een zeer breed begrip. In een mensenleven is het gevoel van veiligheid heel belangrijk. Je veilig voelen op straat, en het meest belangrijk , in je eigen huis. Het gevoel is voor iedereen anders. De ene mens voelt zich in het donker op straat veilig en de ander is dan angstig. Hetzelfde betreft de gevoelens van veiligheid in de eigen woning. De een voelt zich pas veilig als alle deuren en ramen op slot zijn en voor de ander is alleen de achterdeur al voldoende. Maar er is meer dan je veilig voelen. Veiligheid is ook je woonomgeving veilig maken. In en om het huis én op internet.

September 2020: de maand van Senioren en Veiligheid

Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont. Daarom start op 1 september vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met andere partijen de campagne Senioren en Veiligheid. Senioren krijgen concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en over wat ze moeten doen als het wel gebeurt. Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ wordt gedurende vier weken aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing.

Ambassadeur
Minister Grapperhaus maakt vandaag bekend dat acteur Kees Hulst ambassadeur wordt van de campagne. Hulst: “Als acteur in ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ zie ik hoe graag senioren het heft in eigen handen nemen. Zij kunnen veel zelf doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden, maar hebben daarvoor wel de juiste informatie nodig. Daarom steun ik als ambassadeur graag de campagne, want samen met de overheid maken wij ouderen het oplichters natuurlijk niet te makkelijk!”.

Slachtofferschap
Hoewel ouderen in algemene zin niet vaker slachtoffer worden van strafbare feiten dan mensen in andere leeftijdsgroepen vinden wij ieder slachtoffer er een te veel. Politie en de Fraudehelpdesk zien sinds de corona-crisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) fors toegenomen en worden babbeltrucs gebruikt waarbij criminelen ‘hulp’ aanbieden.
Slachtofferschap kan iedereen overkomen en dus ook elke oudere. Daarom krijgt men via de campagne concrete handelingsperspectieven mee die slachtofferschap zoveel mogelijk kan voorkomen. Wanneer een oudere toch slachtoffer is geworden, is het van belang dat dit bespreekbaar is en ouderen aangifte doen. Hiervoor geeft de campagne eveneens tips. Deze (universele) informatie en tips kunnen natuurlijk ook door anderen worden benut, zoals bijvoorbeeld (klein)kinderen, buren en verzorgers.

Programma
Elke week van september staat in het teken van een andere vorm van criminaliteit:

  • Van 1 tot en met 7 september wordt meekijken bij pinnen behandeld,
  • van 8 tot en met 14 september babbeltrucs,
  • 15 tot en met 21 september draait om hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp)
  • en de week van 22 tot en met 28 september staat in het teken van phishing.

Filmpjes
Elke week worden er nieuwe voorlichtingsfilmpjes geplaatst. U kunt de filmpjes vinden op onze website, op de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl en de social media kanalen van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

  • Het eerste voorlichtingsfilmpje gaat over meekijken bij pinnen. In de hoofdrol ziet u de acteur Kees Hulst, bekend van ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’.
    Klikt u hier voor het filmpje.
  • In het tweede voorlichtingsfilmpje wordt u geïnformeerd over de babbeltruc. Ook nu in de hoofdrol de acteur Kees Hulst.
    Klikt u hier voor het filmpje.